Πρόκριση στην 3η φάση του 2ου μαθητικού πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Αstro Pi

Η ομάδα "Kalamaria Space Team" αποτελούμενη απο 6 μαθητές της Β' Λυκείου και τους καθηγητές Γιώργο Νικολακάκη ΠΕ20 και Κώστα Κουκουλέτσο ΠΕ04 του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς, πέρασε στην 3η φάση του 2ου πανευρωπαϊκού μαθητικού διαγωνισμού Astro Pi !!!

Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας που ανέπτυξε η ομάδα θα μεταφορτωθεί στον ISS και θα εκτελείται για τρεις ώρες (δύο τροχιές). Όλα τα δεδομένα που καταγράφει ο κώδικας στο διάστημα, θα ληφθούν και θα επιστραφούν στην ομάδα για ανάλυση. Στη συνέχεια, κατά την 4η φάση θα υποβληθεί  έκθεση σχετικά με τα ευρήματά και θα ανακηρυχθούν οι νικητές του διαγωνισμού.

Περισσότερα για τα αποτελέσματα της 3ης φάσης

http://www.esa.int/Education/AstroPI/European_Astro_Pi_Challenge_Mission_Space_Lab_codes_selected_for_the_ISS

 

 

Astro Pi ESA Logo

 

Astro Pi είναι το όνομα ενός μικρού υπολογιστή, ο οποίος αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος της Βρετανίας και την ESA.

Οι μαθητές πρέπει να δημιουργήσουν μια ομάδα από δύο έως έξι άτομα και -με τη βοήθεια των καθηγητών τους- να εργασθούν από κοινού σαν επιστήμονες του διαστήματος για να σχεδιάσουν ένα δικό τους πείραμα.

Mission-Space-Lab-Patch-400px

Υπάρχουν δύο θέματα για τις ομάδες Mission Space Lab προκειμένου να επιλέξουν:

  • «Η ζωή στο διάστημα»: Θα χρησιμοποιήσουν το Astro Pi Vis («Ed») στην ηλεκτρονική μονάδα Columbus. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλους τους αισθητήρες, αλλά όχι να εγγράψουν εικόνες ή βίντεο.
  • «Η ζωή στη Γη»: Θα χρησιμοποιήσουν το Astro Pi IR («Izzy»), το οποίο θα στραφεί προς τη Γη μέσα από ένα παράθυρο. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλους τους αισθητήρες και την κάμερα.

Ο κώδικας που θα αναπτύξουν, θα μεταφορτωθεί στον ISS και θα εκτελείται για τρεις ώρες (δύο τροχιές). Όλα τα δεδομένα που καταγράφει ο κώδικας στο διάστημα, θα ληφθούν και θα επιστραφούν στις ομάδες για ανάλυση. Στη συνέχεια, θα υποβάλουν μια σύντομη έκθεση σχετικά με τα ευρήματά τους.

Στον πρώτο διαγωνισμό συμμετείχαν 184 ομάδες από 15 ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερους από 1.800 μαθητές, οι οποίοι σχεδίασαν πειράματα για τον ISS.

Περισσότερες πληροφορίες: https://astro-pi.org/