Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ξεναγοί σε δράση"

Το 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην ευρεία συνεργασία σχολικών μονάδων της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του τοπικού θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Ξεναγοί σε δράση!».

Πρόκειται για έναν Ψηφιακό Χάρτη ξενάγησης στη Θεσσαλονίκη ο οποίος ξεκίνησε με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής δράσης «Ξεναγοί εξ αποστάσεως!» σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2020-21 και εμπλουτίστηκε τη φετινή σχολική χρονιά (2021-22) με νέα σημεία στο πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου «Ξεναγοί σε δράση!»:

https://users.sch.gr/dardioti/xenagoiexapostaseos2022/xenagoiexapostaseos2022.html

Ο χρήστης του χάρτη μπορεί να περιηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και να διαβάσει ή να ακούσει μία σύντομη ξενάγηση στα ελληνικά (μπλε σημεία), στα αγγλικά (πράσινα σημεία) ή ακόμη και σε άλλες γλώσσες (κίτρινα σημεία). Με αφορμή αυτή την εκπαιδευτική πρόταση, υπήρξε μία γόνιμη συνεργασία στα σχολεία του δικτύου, εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων με εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών και αξιοποιήθηκε η πολυγλωσσία μαθητών και μαθητριών. Ψάχνοντας μπορεί να ανακαλύψει κανείς σημεία που μιλούν γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρωσικά, σερβικά και τουρκικά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να αναλάβουν τον ρόλο του ξεναγού να συνεργαστούν, να ερευνήσουν, να συλλέξουν και να καταγράψουν πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά στοιχεία του τόπου μας. Η ιδιαιτερότητα αυτής της ψηφιακής ξενάγησης είναι ότι το κάθε σημείο που επιλέχθηκε, ζωντανεύει και αποκτά φωνή, αφηγούμενο την ιστορία του σε πρώτο πρόσωπο, δανειζόμενο τις παιδικές και εφηβικές φωνές των μαθητών μας.